Vikten av att göra din sida responsiv

Fakta: Ungefär 13% av dina svenska besökare använder en skärmresolution på 360×640. Samma siffra för hela internet är ungefär 23%.

Source: StatCounter Global Stats – Screen Resolution Market Share

[themify_hr color=”light-gray” width=”100″ border_width=”1″]

Fakta: Nästan 46% av dina svenska besökare använder sig av Chrome. Motsvarande internationell siffra är nästan 60%.

Source: StatCounter Global Stats – Browser Market Share

[themify_hr color=”light-gray” width=”100″ border_width=”1″]

responsiv webbdesign

Förvånad?

Sånt här är bra att veta när man bygger hemsidor. Som du kan se är det bara drygt 11% som använder desktop med fullhd när de surfar på nätet.

Vikten av rätt tema för din webbplats

Jag som webbdesigner måste tänka på alla. Skulle 100% av alla som besöker min sida vara på en desktop med fullhd eller mobil med 320px bredd skulle det vara frid och fröjd. Kruxet är att den som är företagare vill att alla ska ha en lika bra upplevelse när de besöker sidan, oavsett skärmupplösning eller browser.

Idag är de flesta teman för webbdesign responsiva. Det här temat är det definitivt, och det är relativt enkelt för mig att få det att se ok ut. Temat jag använder heter Ultra och är gjort av Themify. Det är deras mest utvecklade tema, förberett för till exempel Woocommerce.

Vill du slippa svårigheterna med mobilanpassning bör du använda dig av ett riktigt bra tema. De flesta sådana kostar pengar. Investeringen kommer du att ta igen på tid, tro mig.

Några saker att tänka på
  • Tänk på att även om de flesta använder sig av mobil när de surfar på din sida, bör du alltid använda tillräckligt stora bilder för till exempel din hero image (oftast en stor bild som täcker hela sidan högst upp) för att fungera i fullhd. Ingen vill se pixliga bilder.
  • För att få sidan att se 100% ut i mobilt läge kommer du eventuellt att behöva kunna eller lära dig css.
  • Din sida kommer att uppföra sig olika beroende på vilken browser du använder.
  • Testa din sida i ett tillägg i din browser som visar hur den ser ut i olika format. Det finns tillägg där du till och med kan ange vilken typ av apparat du vill simulera, allt ifrån Iphone 6, Samsung Galaxy s7 till Desktop. Sök efter tillägg. Google is your friend. Numera så finns denna funktion inbyggd i Google Chromes Console.

Låter det svårt? Låt ett proffs bygga sidan åt dig. De kan hjälpa dig från början till slut.