Vadå 3d? Det är inget jag behöver. Eller?

Nej, antagligen inte.

Såvida du inte är ett företag som säljer lägenheter, bilar, skor, telefoner eller, ja, vilken produkt som helst faktiskt.

Vi fullkomligt bombarderas av reklam idag, vart vi än befinner oss. Det handlar om allt ifrån TV och sociala media till brev i brevlådan. När konkurrensen är så pass hård gäller det att stå ut från mängden.

Om man ser på dagens reklamfinansierade tv så består varje timme av drygt 20min reklam. En tredjedel. Och i ungefär hälften av fallen (om inte mer) så är det någon 3d-knåpare som har lagt in något 3d-aktigt i reklamen.

Men vad är då fördelarna med 3d jämfört med traditionell reklamproduktion? De är flera:

  • Vissa produkter är inte särskilt ”fotografiskt fördelaktiga”. Det är inte så lätt att flytta omkring tunga föremål för att få de rätta vinklarna. För 10 år sedan var 20% av bilreklam gjord i 3d. Idag är den siffran över 80%.
  • Du kan visa upp en produkt för potentiella kunder innan den finns i verkligheten. Kostnaden för att ta fram en prototyp kan kosta miljoner. Som företag kan du börja sälja produkten innan den finns i produktion. Dessutom kan själva produktionen ha nytta av visualiseringarna när produkten väl ska tillverkas.
  • Att ändra på något är väldigt enkelt. Byt färg, lägg till eller ta bort något. Gjort i ett nafs i ett 3d-program. Jag kan ta IKEA som exempel. 2014 började företaget övergå till 3d-visualiseringar istället för fotografier. Runt 80% av deras sortiment är idag gjort i 3d. Lätt att designa kök, till exempel.
  • Den mest lysande fördelen är dock fortfarande: Du kan visualisera vad som helst, när som helst och var som helst. Du kan sätta en kamera inuti en laptop och visa exakt hur den är uppbyggd, du kan sälja skruv i rymden om du vill. Väder och vind spelar ingen roll. Inte heller tid på dygnet. För produktdemonstrationer är 3d idag den klart överlägsna metoden.
För att inte tala om film…

Samma principer gäller faktiskt för webben. Jag tar Apples sida som exempel. De där finfina bilderna på telefoner är ju faktiskt inga foton. Gjort i 3d. De allra flesta i alla fall. När en ny iPhone lanseras finns den inte ens ännu. Man bygger upp en hype för produkten innan lansering för att öka försäljning. Utan 3d-visualiseringar skulle det vara omöjligt.

Fördelarna med att göra en visualisering av en produkt i 3d överglänser verkligheten. När du väl har gjort en 3d-modell av produkten kan du ju faktiskt använda den vart som helst. Använda i en film, i vilken miljö som helst. I ett foto, samma sak. I print – enkelt. Eller en hel miljö helt gjord i 3d. Och lätt att ändra på. Skillnaden mellan att anlita en fotograf, sätta upp rätt miljö, ljussättning och så vidare är enorm. Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Även inom byggbranschen och mäklarbranchen används 3d mycket idag. Du har säkert sett lägenheter som du kan traska igenom med vr-glasögon och så vidare. Det är alltid lättare att sälja en produkt om du kan visa dina kunder exakt vad det är de kommer att få.

 Bara till för visualisering?

Att använda sig av 3d behöver ju inte bara begränsas till produktbilder eller film. Jag har använt 3d till logotyper och bakgrundsbilder. Denna logo gjordes till ett företag som hette CG Market patterns. Kan du se C:et och G:et?

Vadå 3d? Det är inget jag behöver. Eller? CG Market Patterns logo

”Market Patterns” lades till efteråt i ett annat program.

Hyperrealism.

Denna hyperrealistiska metod är en mycket mer effektiv och skarp anledning att använda 3D-bilder i en reklamkampanj. 3D-visualiseringstekniken tjänar till att förbättra och utöka kommunikationen kring en produkts yttre och inre funktioner, teknik och unika försäljningsargument. Det löser verkliga problem som annonsörerna står inför när de försöker kommunicera osynliga fördelar – som teknik som används i en ny bil, eller processorn i senaste modellen av Ipad.

Fler exempel är i princip all reklam för bettingsajter. Och som vi vet består hälften av reklamen av såna nu för tiden…

Sammanfattningsvis.

Du behöver dock inte begränsa användandet av 3d-produktion till skärmbaserad annonsering, det resulterande bildmaterialet som produceras med 3D-visualisering kan enkelt utökas och anpassas för användning över tryck, appar, interaktiva spel och webbplatser – alla viktiga element som ska användas när man skapar en verkligt integrerad reklamkampanj.

Med nya framväxande teknologier som Augmented Reality och WebGL kommer användningen av 3D-visuella annonser i reklam bara att öka, vilket ytterligare utökar möjligheterna till kreativ reklam, och viktigare är att den image som krävs för att fånga konsumenternas hjärtan och sinne.