En guide till användbara länkar

Uppdaterad 10 jan 2023

Så du har bestämt dig för att bygga en hemsida, antingen till dig själv eller till ditt företag. Här har jag sammanställt en hel del olika länkar och information om hur du lättast kommer igång. Allt ifrån att välja webbhotell till att hitta rätt bilder eller videor.

Men vi börjar från början.

Webbhotell.

Att välja webbhotell kan vara svårt. Vilken typ av sida ska du bygga? Är det en privat sida eller en sida till ditt företag? Webbhotellet kan här spela stor roll.

De flesta webbhotell erbjuder flera olika varianter på hosting, ofta 3 eller fler. De varierar i pris och innehåller olika saker beroende på pris, förstås. Om du ska bygga en enkel bloggsida räcker det ofta med den enklaste varianten. Men om du vill driva trafik till din sida kanske du ska investera i ett dyrare alternativ. Dessa saker finns ofta att läsa om på varje webbhotells hemsida, de brukar vara duktiga på att förklara vad du kommer att behöva.

Några saker att tänka på är dock:
  • Är webbhotellet specialiserat på WordPress?
  • Antal hemsidor du får för ditt pris. Det billigaste alternativet är oftast 1 databas, det vill säga du kan lägga upp en WordPress sida på ditt konto.
  • Hur är säkerheten? Får du till exempel ssl-certifikat i ditt pris? Hur fungerar det med backup?
  • Har ditt webbhotell c-panel som gränssnitt? Det här kanske inte låter så viktigt, men om du någon gång söker efter hjälp på nätet så används ofta c-panel som referens.
  • Hur mycket trafik ingår? Det bästa är obegränsad trafik, såklart. Om du får mycket trafik och det finns en begränsning kan din sida ”sluta fungera” den 25e varje månad.
  • Diskutrymme? Hur mycket kan du lagra på din hemsida? För en liten webbsida räcker ofta ett tiotal Gb. Men för ett företag kanske du måste ha betydligt mer.
  • Epost? Hur många e-postadresser ingår? Finns det en webbaserad mailklient? Jag försöker alltid använda mig av webbaserad mail om jag kan. Att blanda in tredjepartsprogram för att titta på sin mail skapar ofta problem.
  • Och kanske viktigast av allt: Support. Vad för slags support ingår? Kan du prata med en person på telefon eller måste du fylla i något formulär för att komma i kontakt med dem? Kan du kontakta dem dygnet runt?

Min sida ligger på MissHosting. Rekommenderas på webbhotells.se som bästa webbhotell (2019). Här jämförs de mest populära webbhotellen i Sverige. Jag har valt billigaste alternativet för min hemsida. För första året betalade jag ca 260 kr inklusive domän. Jag kan alltid uppgradera när jag vill om jag skulle behöva.

Sedan finns det ju sidor med större urval av bilder där du kan köpa rättigheterna till dem. Några är:

Vill du ha bakgrundsbilder eller bakgrundsmönster kan jag rekommendera Subtlepatterns. Gratis att ladda ner, men du måste kreditera upphovspersonen.

Vad händer om jag inte hittar rätt bild på någon av dessa sidor? Jag vill ha en bild med transparent bakgrund. Gif och png är vanligast på nätet. Jodå, du kan hitta sådana bilder också, här:

Här kan du hitta till exempel logotyper till olika företag, symboler, bilder på datorer och så vidare, fast utan bakgrunder. Smidigt.

Bilder.

Så nu har du valt webbhotell och är redo att börja bygga din hemsida. Det som kan vara svårt om man har en stram budget är var det finns gratis material att hämta. Bilder framförallt kan vara svårt. Jag rekommenderar inte att söka bilder på Google. De är oftast upphovsrättsskyddade. Big no-no att använda på en kommersiell hemsida. Istället finns ett antal sidor med högupplösta bilder tagna av professionella fotografer – helt gratis att använda kommersiellt.

Sedan finns det ju sidor med större urval av bilder där du kan köpa rättigheterna till dem. Några är:

Vill du ha bakgrundsbilder eller bakgrundsmönster kan jag rekommendera Subtlepatterns. Gratis att ladda ner, men du måste kreditera upphovspersonen.

Vad händer om jag inte hittar rätt bild på någon av dessa sidor? Jag vill ha en bild med transparent bakgrund. Gif och png är vanligast på nätet. Jodå, du kan hitta sådana bilder också, här:

Här kan du hitta till exempel logotyper till olika företag, symboler, bilder på datorer och så vidare, fast utan bakgrunder. Smidigt.

Bildbehandling.

När du valt dina bilder kanske du vill göra ändringar på dem. Om du inte har tillgång till bildbehandlingsprogram som till exempel Photoshop kan du ändå göra enklare ändringar innan du laddar upp dem på din hemsida. Jag rekommenderar inte att använda WordPress egna klipp och skalverktyg som är inbyggda i Media Library. Bilderna kommer att få ett annat namn; bild.jpg kommer att heta något i stil med bild-143895393.jpg. Inte bra för sökmotorer.

Men bli inte ledsen. Det finns flera ställen där du kan göra ändringar på dina bilder i en vanlig webbläsare och spara ner dem på din dator.

Observera att din webbläsare måste kunna köra java och flash på dessa sidor, annars kommer de inte att fungera.

Video.

Idag används video på hemsidor allt oftare. En snygg videobakgrund på en sida lockar ofta besökaren att läsa mer. Om du har din egen video som du vill visa, kanon. Tänk dock på att undvika att ha den liggande på själva sidan. En video på 10Mb kommer att sakta ner din sida avsevärt. Dessutom kommer trafiken räknas varje gång någon besöker sidan. Om du absolut måste, använd dig av smarta cacheplugins som till exempel W3 Total Cache eller Autoptimize. Det kommer att snabba upp sidan.

Om du kommer att visa flera videor på din sida, skaffa ett konto på till exempel Youtube eller Vimeo. WordPress är anpassat för att länka videor från dessa sidor, det enda du behöver är att klistra in länken. Tänk dock på att om du har en kommersiell sida, skaffa rätt typ av licens för dina konton på dessa sidor.

Var kan du då hitta gratis videor att använda?

Kom ihåg att läsa igenom användarrättigheterna innan du använder videor.

Mockups.

Ibland så vill man kunna presentera sin bild på ett snyggt sätt. Här följer några exempel på webbplatser där du kan infoga din bild i en mockup, eller ladda ner mockups för att använda i till exempel Photoshop eller Illustrator.

Vector bilder.

Färg och form.

När jag bygger en hemsida utgår jag alltid ifrån företagets logo när jag väljer färger. Om logon innehåller en röd färg är det den som kommer att bli accentfärg. Ett bra riktmärke är att använda fyra färger på din sida:

  • en ljus neutral färg (t ex ljusgrå)
  • en mörkare neutral färg (t ex mellangrå), alternativt en mörk färg (t ex mörkgrå till svart)
  • en accentfärg (ta från loggan)
  • en ljusare eller mörkare färg av accentfärgen

Om din logga är svartvit kan du använda vilken färg du vill. Titta gärna på berömda märkens hemsidor och se hur de har använt färger. (Apple, Amazon, Tesla).

För att hitta inspiration finns flera sidor som hjälper dig. Vill du veta vilka färger som passar ihop med din accentfärg, t ex? Kolla in dessa sidor och hämta inspiration.

  • Material Palette. Välj vilka färger du vill ha och få exempel på en komplett palett och var du bör sätta vilka färger. Hjälpsamt värre.
  • Color Lovers. På denna sida är det användare som laddat upp sina egna färgpaletter. Över en miljon än så länge, and counting…
  • Canva. Om du har en bild som du gillar och vill se vilka färger som passar ihop med bilden kan du ladda upp den och få en palett som matchar. Enkelt för nybörjaren.
  • 0to255. En briljant sida där du kan accentera olika färger. Du vet, när du hovrar över en länk så ändrar den färg. Ett bra riktmärke här är att ta samma färg och lägga till 3 till 5 nyanser ljusare eller mörkare. På denna sida kan du se just vilka nyanser som finns till en specifik färg. Briljant, som sagt.
  • Coolors. Bläddra bland färdiga färgkombinationer, eller välj en egen färg och få förslag på accentfärger.
  • Color Hunt. En gratis och öppen plattform för färginspiration med tusentals trendiga handplockade färgpaletter.
  • Css Gradient. Om du vill generera gradienter, är detta sidan för dig. Du får en automatisk css-kod som du kan använda på din webbplats.

Som sagt, ta inspiration från stora företags hemsidor. De har säkerligen lagt ner en massa pengar på att få sidan att se snygg ut. Så varför ska du behöva lägga ut en massa pengar? Det är ju bara att titta.

Det här inlägget kommer jag nog att uppdatera med jämna (eller ojämna) mellanrum då information och länkar ständigt uppdateras. Om du saknar något, påminn mig gärna i kommentarerna längst ner på sidan.

Lycka till 🙂